Tumbling in Sint-Petersburg!GymFlex is trots dat er 3 gymnasten naar het wereldkampioenschappen voor jongeren trekken, onder begeleiding van onze eigen trainster Sanne. Een kort woordje van haar. 


 

Tussen 15 en 18 november vertrekken Julie Goris, Hannelore Tuyteleers en Merel Piron naar Sint-Petersburg om in hun categorie deel te nemen aan de het WAGC, de officieuze wereldkampioenschappen voor jongeren. De selectielijst vermeldde oorspronkelijk vier selecties voor GymFlex. Yuwan Rom kan helaas niet deelnemen door medische redenen. Van de drie andere WAGC-gangers hebben Julie en Hannelore vorig jaar al deelgenomen. Zij nemen nu Merel en trainster Sanne als nieuwtjes mee op avontuur in Rusland. 

Sanne als begeleidster

In de delegatie zitten niet alleen gymnasten, ook trainster Sanne Verelst gaat mee als begeleider, zij krijgt de verantwoordelijkheid over de nationale selectie tumbling tussen 11 en 16 jaar. Voor haar een totaal nieuwe ervaring: “Ik vind het best spannend. Ik ben nu niet enkel verantwoordelijk voor mijn eigen gymnasten, maar ook de andere van de selectie. Ik ken ze alleen van de gemeenschappelijke trainingen die we de afgelopen periode hielden en moet voor hen mogelijk beslissingen maken op de wedstrijdvloer.”

“De selectie van trainers voor de delegatie gebeurt volgens een ranking. Ik zelf heb geen turntechnisch diploma, maar ben geselecteerd omdat ik kennis heb van de jurering als nationaal jurylid en ik heb bewezen dat ik gymnasten naar een hoog niveau kan brengen. Te meer, ik ben op het WAGC van mijn zus gaan kijken - ik heb al een beetje een idee hoe het eraan toe gaat. 

Traject & voorbereiding

“De selectie van 4 gymnasten is een bekroning van de jarenlange inspanningen met onze hele tumblinggroep. Ook de andere gymnasten leven erg mee met de behaalde selectie en volgen het op de voet. Sinds het Belgisch kampioenschap vorig jaar waren we zeker over de selecties. Hannelore pakte goud en Julie brons bij de junioren (Merel werd 6e), maar het is de gesprongen moeilijkheid die de selectie bepaalt. Met vier selecties is GymFlex de best vertegenwoordigde Vlaamse club in de delegatie, iets waar we fier op mogen zijn.”

“Daarna is het heel snel gegaan. Na de jaarlijkse rustperiode trokken we op stage om het seizoen goed in te zetten en terug dat niveau van vorig jaar proberen te behalen. Het WAGC valt erg vroeg in het seizoen en we streven met de meeste gymnasten naar moeilijkere reeksen dan vorig jaar. We zijn daar redelijk in gelukt, laatste trainingen turnen ze redelijk stabiel.”

Financieel

“Zo’n deelname aan het WAGC is niet goedkoop. GymFlex legt als club een deel bij, maar daarnaast leggen de gymnasten voor een deelname nog een serieus stuk bij. We hebben daarvoor acties georganiseerd: we hebben de gymnasten in de kijker gezet op de sportmarkt en vervolgens snoepzakken verkocht. De laatste zondag dat ze thuis zijn nodigden we familie en vrienden uit op een brunch. Met de grote opkomst van toch wel 150 eters kunnen we gymnasten een financieel duwtje in de rug geven. 

Verloop van wedstrijden

“Op zondag 11 november zijn we dan weg. Maandag en dinsdag zijn dan direct trainingsdagen. Woensdag turnt Merel, donderdag Julie en Hannelore. Tijdens de andere wedstrijden gaan we natuurlijk kijken naar de landgenoten! Ik zal laten weten of er een livestream is, dan kunnen mensen op het thuisfront ook hun acties volgen!3

“Het doel is voor iedereen om twee reeksen tot een goed einde te brengen en met een goed gevoel naar huis te vertrekken. Het was niet simpel om ze zo vroeg al in vorm te krijgen. Ze zijn 

 

Wat ? Wereld jongeren kampioenschap 
Waar ?  Sint-Petersburg (Rusland)
Wanneer ?  15 - 18 november 2018
Website ?  Event website FIG
Uitslagen ?  Hier komt een link
Live te volgen ? Hier komt een livestream indien er een is
Wie ? 

Merel Piron - do 15 november 2018
   kwalificaties 09.50-12.10 uur
   finales 17.10-17.40 uur (na selectie)

Julie & Hannelore vr 16 november
   kwalificaties 09.45-11.00 uur
   finales 18.35-19.05 uur